\. . . . . . . . . . . . . . ./
... P.o.n.t.v.i.l.á.g ...
/. . . . . . . . . . . . . . .\
Főoldal | Versek | Dalok | Idézetek | Játékok | Mesék | Mondókák | Képek | Linkek
Mesék
Mondatok az élet iskolájától
2017.jún.23
- Nem értem, amit mondasz, bolondokat beszélsz. Olyan halkan beszélsz, s olyan határozatlan vagy, hogy ebből nem értek semmit. Ki kellene találni, hogy mit gondolsz? Hát olyan lefele nézel örökké, s olyan goromba vagy, hogy abból mit lehet kitalálni? Egy jó nevelés hiányzik belőled. Ilyen vagy és kész. Mindig is ilyen voltál.

- Emlékezz vissza, hogy milyen lehajtott fejjel, lesütött szemekkel jöttél akkor is. Biztosan valami olyant mondtál, biztos valahol hibáztál, s azért történt minden baj. Minden miattad van! Egyszerűen nem szeretted az unokánkat, s azért halt meg. Ő szeretett téged, le is van írva, te pedig nem szeretted, fejed is feltartottad, s nem engedted, hogy megpusziljon.

- Te csak azt várod, hogy mindent megcsináljanak helyetted. Miért nem beszélsz szépen? Miért utasítod vissza a kedvességet? Miért nem engeded, hogy másnak a véleménye érvényesüljön?

- Ez a köszönet, hogy segített neked? Szobát adott neked, főzött, mosott rád, takarított. Rendezte a gyermekedet. Ez a köszönet? Mit akarsz még? Elköltözni? Majd mikor lesz lakásod, s lesz hova. Szüleidhez? Oda nem. Ott bogarak vannak, s messze laknak. És nem tudnak viselkedni, téged is rosszul neveltek.

Az idő mindent megold. Sebeket begyógyít, s véleményeket formál át. Lassan a helyére teszi a gondolatokat, viszonyokat. De csak lassan, nagyon lassan, és ki kell várni. Minden a maga idejében. De túl hosszú idő elteltével visszapöröghet minden a kiindulási pontba, csapda helyzetbe.
- Miért nem tudsz benne élni? Hát gyermeket adott "neked", miért nem tiszteled eléggé? Hidd el, hogy nem mindenki úgy gondolja, ahogy te. Jobb lenne, ha itt volna.
(Évek lélektani munkája után, amint sikerült kiszállni egy elhunyt társ emlékeinek hatása alól, különféle terápiás és baráti segítségekkel, imádkozós csoportokban való részvételekkel)

- Ott nem tudsz nyerni. Három időskorú asszony közt egyedül soha nem lesz igazad, ha ők mindannyian másként gondolják. Próbálj még engedni.

- Hidd el, hogy szükségetek van egymásra. Hidd el, hogy az az asszony segített rajtad. Egyedül nem tudtad volna rendezni a gyermeket. Előbb meg kell erősödjél. Hát csak vigyázzatok egymásra. Ja, hogy szeretnél udvarolni, s nem lehet? Az a te problémád.

- Én megmondtam már az elején. Hamar összeszeded magad, a gyásznak vége, s utána mások a prioritások. Családot kell alapíts. Te nem azt csinálod, amit kell. Akkor gyere ide hozzám, amikor van amit mondanod, van amit felmutass.

- Téged már úgy ismertelek meg legelőszőr, hogy rendellenesen viselkedsz. Akkor, mit akarsz? Hogy beszélsz egy időssel? Én egy tisztességes asszony vagyok. Na jó, biztosan úgy van, ahogy mondod. Akkor menjetek sétálni leányoddal, s rendezzed ügyesen. Hozzám melyik nap hozod?  

2013-2015 - Marosvásárhely, Aak